Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE) 2024

Op 14 maart 2024 vond de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie plaats in Nijmegen. Thema dit jaar was Van goed begin naar booming business.

Bekijk de openingsvideo van de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2024.

De Nationale Conferentie Circulaire Economie 2024 werd bezocht door Koningin Máxima. Zij sprak in haar keynote over het belang van de circulaire transitie en dat iedereen nodig is voor die transitie. 

Staatssecretaris Vivianne Heijnen en voorzitter Medy van der Laan van de Nederlandse Vereniging van Banken zetten hun handtekening onder afspraken voor de verdere ontwikkeling van een circulaire economie. Circulaire initiatieven hebben ondersteuning nodig om op te schalen. De samenwerking tussen overheid en banken moeten helpen met de omslag van een lineaire naar een circulaire economie. Lees hier meer over het statement.

Winnaars Circular Awards

Ook is tijdens de conferentie bekend gemaakt wie dit jaar de Circular Awards hebben gewonnen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen reikte de Circular Chain Award uit aan Wood Loop. PHA2USE ontving van haar de Circular Award Public en Buurman is de winnaar van de Circular Award Business geworden. Sabine Biesheuvel van het Rotterdamse BlueCity mag zich dit jaar Circular Hero noemen. 

Bekijk de pitches van de finalisten voor de Circular Awards.

Bekijk de reacties van de winnaars bij de uitreiking.

Deelsessies en tafelsessies

In de middag vonden 4 deelsessies en 24 tafelsessies plaats, bijvoorbeeld over de internationale gevolgen van een Nederlandse circulaire economie, gedragsinzichten, circulair ontwerpen, autodelen en circulariteit van kritieke grondstoffen.

Bekijk de opgenomen livestreams van het plenaire openingsprogramma en de 4 deelsessies:

  • De (on)mogelijkheden van beprijzen voor de circulaire economie
  • Ruimte reserveren voor de circulaire transitie
  • Circulaire bruggen en viaducten in de praktijk
  • Opschalen circulaire initiatieven

Bekijk het beeldverslag voor een impressie van de conferentie.

Over NCCE

De Nationale Conferentie Circulaire Economie 2024 is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De conferentie komt voort uit het rijksbrede Nationaal Programma Circulaire Economie en vindt elk jaar plaats tijdens De Week van de Circulaire Economie.