Nieuw register maakt reparatie van elektronica makkelijker

Iedereen die graag zijn spullen wil laten repareren, kan vanaf vandaag terecht bij een nieuw register: het Nationaal Reparateursregister. In het register staan erkende reparatiebedrijven voor consumentenelektronica. Dit maakt het voor mensen makkelijker om een bedrijf te vinden dat kapotte spullen kan repareren.

Spullen voor reparatie

Producten gaan langer mee

Het nieuwe register draagt bij aan een circulaire economie waarin producten langer meegaan en minder snel worden weggegooid. Het gaat voornamelijk om producten, zoals tv's, beeldschermen, vaatwassers, koelkasten en wasmachines.

In deze eerste versie van het register zijn ongeveer 80 bedrijven te vinden. In het najaar volgt er een uitgebreidere versie met alle erkende reparateurs en daarbij vermeld de vakbekwaamheid van de medewerkers. Ook is dan te zien voor welke fabrikanten bedrijven reparaties mogen uitvoeren.

Nationaal Programma Circulaire Economie

Het initiatief voor het register komt vanuit de Europese Unie en is ook opgenomen in het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) van de Rijksoverheid. Het NPCE heeft als doel om de Nederlandse economie circulair te maken en het gebruik van grondstoffen te verminderen. Het register voor elektronica reparatie is één van de maatregelen die hieraan bijdragen.

Samenwerking IenW en Techniek Nederland

Het register is een samenwerking van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Techniek Nederland, de organisatie van ondernemers in de installatiebranche en de technische detailhandel. Bij deze organisatie zijn ruim 6300 bedrijven aangesloten.

Volgens Techniek Nederland is het laten repareren van spullen tegenwoordig makkelijker doordat reserve-onderdelen beter beschikbaar zijn dan vroeger. Voorzitter Doekle Terpstra noemt het Nationaal Reparateursregister "een grote stap" op weg naar een circulaire economie. "Als elektronische apparatuur wordt gerepareerd en langer meegaat, besparen we veel energie en verbruiken we minder schaarse grondstoffen."

Terpstra wijst erop dat het register ook helpt om de afvalberg te verkleinen en de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Reparateursregister.