Overheden gaan nog beter samenwerken om kansen rondom circulariteit beter te benutten. Daarover hebben ze afspraken gemaakt op de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Leeuwarden.

Beeld: © Rijksoverheid

De Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen ondertekenden donderdag de overeenkomst 'Krachtenbundeling Circulaire Economie’. Staatssecretaris Chris Jansen (OV en Milieu) zette zijn handtekening namens de Rijksoverheid.
 

Kansen voor innovatie

In een circulaire economie worden spullen die vaak als afval worden gezien, hergebruikt en worden materialen gerecycled. Zo zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig en verkleinen we onze afhankelijkheid van andere landen, onder meer op het gebied van kritieke grondstoffen. Ook biedt circulariteit kansen voor Nederlandse ondernemers om te innoveren en voor hun verdienvermogen.
 
Het kabinet wil dat de economie in 2050 volledig circulair is. Samenwerking met andere partijen, zoals medeoverheden, het bedrijfsleven en consumenten is hiervoor essentieel. De overeenkomst die donderdag werd getekend zal hieraan bijdragen.
 

Effectiever samenwerken

Met deze samenwerking zorgen de verschillende overheden ervoor dat publiek geld efficiënter besteed wordt, doordat dubbel werk voorkomen wordt. Beleidsmaatregelen worden beter op elkaar afgestemd. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke principes voor circulair inkoopbeleid, wat duidelijkheid en voorspelbaarheid geeft voor marktpartijen. Ook gaan de partijen samen meer kennis ontwikkelen én delen op het gebied van de circulaire economie. Bijvoorbeeld rond vergunningverlening.