De nieuwste Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) wijst uit dat het Nederland nog niet lukt om het gebruik van grondstoffen fors terug te dringen. Daarom is het belangrijk dat de overheid hulp biedt en regels stelt. 

Beeld: © Recycling plastic

Het PBL publiceerde haar nieuwste bevinden op 20 februari. In het rapport, dat iedere 2 jaar wordt uitgebracht, laat het PBL zien waar Nederland staat op weg naar het gebruiken van minder grondstoffen, waarom dit in de praktijk zo lastig is en welke regels en ideeën kunnen helpen om de economie meer circulair te maken.

Doelen nog niet in zicht

Kijkend naar de hoeveelheid materialen die Nederland nu gebruikt, concludeert het PBL dat het er niet naar uitziet dat de door de overheid gestelde doelen worden gehaald. Nederland wil in 2030 de helft minder fossiele, minerale en metalen grondstoffen gebruiken. En in 2050 moet de economie van Nederland helemaal circulair zijn. 

Zuiniger zijn met materialen is belangrijk voor het halen van doelen voor klimaat en natuur. En als minder afval hoeft te worden verbrand, scheelt dat vervuiling. Bij minder materiaalgebruik wordt Nederland ook minder afhankelijk van andere landen. 

Overheid moet hulp bieden

Uit de nieuwste ICER blijkt dat het grondstoffengebruik in Nederland wel daalt, maar nog lang niet snel genoeg. Daarnaast komt de daling van het grondstoffengebruik vooral door externe gebeurtenissen zoals corona en de oorlog in Oekraïne. 

Bedrijven en consumenten kunnen veel zuiniger omgaan met hun producten, maar vaak is het makkelijker en goedkoper om op de oude weg door te gaan. Daarom is het belangrijk dat de overheid hulp biedt en regels stelt. In het rapport doet het PBL een aantal voorstellen die de overheid kan oppakken om de circulaire economie vooruit te helpen.