Een jaar nadat Milieu Centraal de online training Mijn Stijl iD startte, lanceert de organisatie een uitgebreide en verbeterde versie van de training. Met de komst van de nieuwe voorjaarscollectie moet Mijn Stijl iD 2.0 nog meer vrouwen helpen om minder kleding te kopen. 

Beeld: © kledingruil / Rijksoverheid

Binnen een half jaar na de lancering van Mijn Stijl iD in 2024 deden ruim 10.000 vrouwen de gratis online training. Uit de effectmeting van Milieu Centraal blijkt dat deelnemers aan Mijn Stijl iD minder nieuwe kleding kopen. Zij kochten gemiddeld 2,4 kledingstukken minder in de drie maanden na afloop van de training. De vrouwen die deelnamen staan na het volgen van de training meer stil bij hoeveel kleding ze kopen, bedenken beter of een kledingstuk bij hun eigen identiteit past voor ze het kopen en doen minder impulsaankopen als het om kleding gaat. 

Dat mensen minder kleding kopen, is een belangrijke stap in de strijd tegen overconsumptie en de impact van de kledingindustrie op het milieu. Als alle Nederlanders gemiddeld 2,4 kledingstukken minder zouden kopen, dan scheelt dat maar liefst 1,2 megaton CO2 uitstoot per jaar. Dat is meer uitstoot dan de verlichting van alle Nederlandse huishoudens in een heel jaar.
 

Pasvormadvies en kleurenanalyse

Mijn Stijl iD is tot stand gekomen in samenwerking met Psychologie Magazine en Hogeschool van Amsterdam, lectoraat Psychologie van een Duurzame stad. In zeven stappen leren modepsycholoog Anke Vermeer, kledingstylist Mirjam Hamming, kleurstylist Victorien van Duuren en gedragswetenschapper Judith Roumen de deelnemers om meer uit de huidige kledingkast te halen door het maken van nieuwe combinaties om zo een eigen, duurzame kledingstijl te ontwikkelen

Nieuw is het advies over pasvorm van Mirjam Hamming én een module over kleuranalyse van Victorien van Duuren. Middels inspiratievideo’s, een kledingkastworkshop, een workshop mixen en matchen, workshops kleurenanalyse, te kijken naar de eigen identiteit die men wil uitdragen en zelfreflectie als het gaat om het koopgedrag, worden de deelnemers geholpen om minder nieuwe kleding te kopen.