UPDATE: Europese Commissie steunt 3 circulaire wetsvoorstellen

Het Europees Parlement behandelde eind april drie belangrijke wetsvoorstellen: de Ecodesign voor duurzame producten verordening, de reparatierichtlijn en de verpakkingenverordening. De uitkomst is positief, want het Europees Parlement stemde in.

Goed nieuws voor de circulaire economie

De wetsvoorstellen worden nu vertaald. Daarna zetten de ministers als laatste officiële stap hun handtekening onder de voorstellen. Dat is heel goed nieuws, want dit zorgt ervoor dat producten meer circulair moeten worden gemaakt. Dat onverkochte kleding en schoenen – en later misschien ook andere producten - niet meer mogen worden vernietigd. Dat mensen langer met hun spullen kunnen doen door reparatie. Dat er minder verpakkingsafval is. En dat verpakkingen meer circulair worden geproduceerd! Win-win-win-win-win dus.

Update: recht op reparatie is definitief goedgekeurd!

Fabrikanten van apparaten als wasmachines, stofzuigers en telefoons worden verplicht de producten te repareren als de klant dat wil. De Raad van de Europese Unie heeft het plan hiervoor op 30 mei goedgekeurd. En daardoor is het nu definitief!

De EU hoopt ook dat fabrikanten hun producten zo ontwikkelen, dat ze makkelijk(er) zijn te repareren. De EU-lidstaten krijgen 2 jaar de tijd om de regels om te zetten in wetten. 

Europese Commissie Brussel