Nieuwe regels voor consumptie op locatie

Sinds 1 januari van dit jaar zijn wegwerpbekers met plastic erin niet meer toegestaan op kantoor. Deze regelgeving geldt voor alle locaties waar consumptie op locatie plaatsvindt. Vanaf 1 januari 2024 kunnen kantoren, bedrijven en instellingen herbruikbare alternatieven aanbieden, zoals afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes. Of gebruikers zelf een beker of bakje laten meenemen (bring your own).

Koffiebeker

Klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten betalen al vanaf 1 juli 2023 voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, of maken gebruik van een herbruikbaar alternatief. Vanaf 1 januari 2024 zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten nu ook voor consumptie op locatie verboden.

Op minderwegwerpplastic.nl zijn goede voorbeelden en informatie over de regelgeving te vinden.

Single Use Plastics regelgeving

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Het doel van deze regelgeving is om de impact van wegwerpplastic te verminderen en meer plastic in te zamelen en te recyclen. Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts 1 keer zijn gebruikt. Dit betekent onnodig veel afval dat vaak op straat en in de bosjes belandt. 

Meer weten

Lees verder over de regels voor wegwerpplastic op Rijksoverheid.nl