Successtory: Doorbraak bij vraagstuk Stadswormerij dankzij experts Versnellingshuis

In de Stadswormerij in Amersfoort zetten duizenden compostwormen voedselresten om in compost om de bodem te verbeteren: vermicompost. Wormencompostering is een oplossing om de voedselkringloop lokaal rond te krijgen en past geheel in het gedachtegoed van de circulaire economie. Helaas liep de Stadswormerij tegen allerlei regels en wetten aan die de groei van het circulaire bedrijf leken te blokkeren. Daarom schakelde de Stadswormerij de experts in van Het Versnellingshuis en Het Servicepunt Circulair.  

Wormencompost
Beeld: ©Versnellingshuis

Oplossing voor lokale voedselkringloop

Voor initiatiefnemer Edgar van Groningen is wormencompostering een van de oplossingen om de voedselkringloop lokaal rond te krijgen. Maar er kleeft ook een hoop wet- en regelgeving aan het werken met wormen. Volgens de wet zijn wormen namelijk landbouwhuisdieren, waar bepaalde regels voor gelden. 

Het Servicepunt Circulair en het Versnellingshuis hielpen de Stadswormerij bij het in kaart brengen van deze wetten en regels en brachten ze in contact met contact met de juiste personen bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat én de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)- en Warenautoriteit.

De Stadswormerij is nu de eerste professionele vermicomposteerderij van Nederland.

Lees het volledige verhaal van de Stadswormerij op de website van Het Versnellingshuis.

Hulp bij circulaire vraagstukken

Starten met circulair ondernemen, maar hoe? Ieder vraagstuk heeft een ander proces. Leg complexe vraagstukken kosteloos voor aan een team van circulaire experts van Het Versnellingshuis. 

Vanuit hun eigen expertise en ervaring helpt Het Versnellingshuis je jouw vraagstuk op te lossen. Zij kunnen je bijvoorbeeld koppelen aan kennisinstellingen, producenten, leveranciers of met een partij uit het netwerk van Versnellingspartners.