Chemiebedrijven starten R&D-hub met TNO voor betere plastic recycling en minder uitstoot

TNO heeft een samenwerkingsovereenkomst met 7 internationale chemische bedrijven getekend voor de ontwikkeling van een nieuwe Research & Development (R&D)-hub. De hub is bedoeld om nieuwe CO2-reducerende technologieën te ontwikkelen voor afvalverwerking en recycling van kunststofafval. 

Vrouw aan het werk
Beeld: ©Ministerie van I en W

Low-Carbon Emitting Technologies

De 7 chemiebedrijven maken al deel uit van de Low-Carbon Emitting Technologies (LCET). LCET is een coalitie van toonaangevende chemiebedrijven binnen het World Economic Forum. Zij zetten zich in voor een netto-nul en circulaire toekomst.

Met de nieuwe samenwerkingsovereenkomst gaat TNO de R&D-hub van LCET ondersteunen. Deze R&D-hub is vooral gericht op de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor afvalverwerking met een lagere CO2-voetafdruk. Ook moeten er efficiëntere mogelijkheden komen voor de recycling van plastic afval.

Deelnemende chemiebedrijven

De deelnemende chemiebedrijven in de nieuwe R&D-hub zijn: BASF, Covestro, Dow, LyondellBasell, Mitsubishi Chemical, SABIC and Solvay. 

TNO zal de R&D-hub hosten en beheren, de technologieontwikkeling leiden, de projecten coördineren en uitvoeren.

Aanpak technische uitdagingen bij afvalverwerking

De R&D-hub wil de technische uitdagingen aanpakken die te maken hebben met afvalverwerking. De hub gaat zich bezighouden met industriespecifieke onderwerpen die verband houden met de ontwikkeling van mechanische en chemische recyclingroutes. De eerste reeks R&D-projecten start in de tweede helft van 2023. 

Kijk voor meer informatie over de nieuwe R&D-hub op de website van Transitieagenda Kunststoffen.