Staatssecretaris bezoekt circulair glastuinbouwbedrijf Beyond Chrysant

Om zich te laten inspireren over de mogelijkheden met reststromen in de glastuinbouw bezocht staatssecretaris Vivianne Heijnen gisteren het glastuinbouwbedrijf Beyond Chrysant in Hoek van Holland. Zij gebruiken afvalreststromen als circulaire oplossing. Zo is afval geen kostenpost meer, maar levert het zelfs iets op. 

Werkbezoek Beyond Chrysant
Beeld: ©Ministerie IenW

Leren om afvalstromen te gebruiken

Beyond Chrysant is erg trots op de sector. Volgens eigenaar Wouter Duijvesteijn is de glastuinbouwsector al goed bezig met efficiënte bedrijfsvoering en mooie producten te maken waar iedereen blij en gelukkig van wordt. Met het oog op de toekomst moet de sector gaan leren om afvalstromen te gebruiken om kosten laag te houden Het gaat om eigen afvalstromen, of die van andere partijen in de sector of samenleving.

Wist je bijvoorbeeld dat er uit paprikastengels isolatiemateriaal gemaakt kan worden voor de bouw? Van bio-based materialen kunnen er zelfs vliegtuigstoelen worden gemaakt.

Wat doet Beyond Chrysant met gewasresten?

Ook bij Beyond Chrysant zijn dagelijks gewasresten beschikbaar. Het bedrijf is gaan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om gewasresten te persen. Hierdoor ontstaan er vezels en perssap.

Inmiddels heeft Beyond Chrysant daar papier van weten te maken en zijn ze nog andere mogelijkheden aan het ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan hoezen, dozen, visitekaartjes uit eigen teeltafval. Ook kunnen de vezels worden gebruikt voor bouwmaterialen. 

Van elkaar leren

Staatsecretaris Heijnen roept andere glastuinbouwers op om eens te komen kijken bij Beyond Chrysant. Beyond Chrysant staat open om kennis te delen zodat de sector van elkaar kan leren.

Kijk voor meer informatie op de website van Beyond Chrysant