Successtory: Van steigernet tot nieuw bouwproduct

Jaarlijks belanden honderden tonnen steigernetten na eenmalig gebruik bij het bouwafval. Om dit tegen te gaan, heeft circulair bureau Brokkenmákers een landelijke inzamelketen opgezet om van steigernetten nieuwe bouwproducten te maken. Elke partner in deze inzamelketen is onmisbaar en heeft zijn eigen concrete rol. Alleen samen lukt het om de circulaire keten sluitend te krijgen. 

Steigernetten
Beeld: ©Versnellingshuis CE

Veel steigernetten in de bouw voor eenmalig gebruik

In de bouw worden vaak steigernetten eenmalig gebruikt om te voorkomen dat stukken bouwafval en gereedschappen naar beneden vallen.

Daarnaast zorgen steigernetten deels voor bescherming aan de werkenden tegen wind en regen.

Domtoren als inspiratiebron

De Domtoren in Utrecht stond jarenlang in de steigers en inspireerde Hylke Faber, oprichter van Brokkenmákers, om een circulaire keten voor steigernetten op te zetten. “Ik keek naar de Domtoren en vroeg me af wat er met die honderden vierkante meters plastic zou gaan gebeuren. Steigernetten zijn gemaakt van verschillende soorten plastic. Na gebruik komen ze samen met ander bouwafval in een container terecht. Hierdoor is het materiaal ‘vervuild’ en moeilijk te recyclen."

Onderzoek om inzamelketen te starten

Faber ging op onderzoek uit en past dezelfde techniek om oude visnetten te recyclen nu ook toe voor steigernetten. Hij richtte het circulaire bureau Brokkenmákers om inzamelketen op te zetten voor het inzamelen, recyclen en verwerken van steigernetten tot nieuwe bouwproducten. En hij vond de juiste ketenpartners.

De ketenpartners zijn:

  • Perfect Steigerbouw: een van de grootste steigerbouwers van Nederland;
  • GP Groot in samenwerking met Kras Recycling: verzamelt, verwerkt en verhandelt afvalstromen;
  • JPI Polymers: producent van gerecyclede plastics; en
  • Pretty Plastic: producecent van gevelbekleding uit gerecycleerd kunststofafval.

Iedere rol in dit circulaire samenwerkingsverband is onmisbaar

Alle partners in dit project hebben een concrete rol in de materiaalketen: afvalleverancier, inzamelaar, recycler of producent. Iedere rol in dit circulaire samenwerkingsverband is onmisbaar in de keten als geheel. En iedere rol voegt waarde toe aan het product of materiaal door deze te maken, gebruiken of verwerken.

Omdat de inzamelketen alleen werkt als elke ketenpartner zijn bijdrage heeft geleverd, kwam dit project in aanmerking voor de Subsidie Circulaire Ketenprojecten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer weten

Meer informatie over de succesvolle circulaire inzameling van steigernetten? Lees het volledige verhaal op de website van het Versnellingshuis CE.