Duurzame Dinsdag en het koffertje voor een duurzame, groene en sociale wereld

Afgelopen dinsdag 5 september was het Duurzame Dinsdag. Tijdens de 25e editie van deze 'Prinsjesdag van de duurzaamheid' is een koffertje met maar liefst 155 initiatieven aan de Tweede Kamer overhandigd. Dit zijn veelbelovende, duurzame initiatieven die bijdragen aan een duurzame, groene en sociale wereld.

Logo Duurzame Dinsdag

Koffertje en trendrapport

Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten heeft het koffertje met alle duurzame initiatieven van dit jaar in ontvangst genomen. Ook kreeg hij het trendrapport aangeboden waarin alle belangrijke trends op het gebied van duurzaamheid in kaart zijn gebracht, met voorbeelden van initiatieven die deze trends illustreren. 

De organisatie achter Duurzame Dinsdag noemt in het trendrapport een aantal opvallende trends bij de initiatieven van dit jaar en bij de mensen die veel betrokken zijn bij maatschappelijke initiatieven:

  1. De kracht van gemeenschappen wordt steeds meer gezien;
  2. Er wordt gezocht naar nieuwe organisatievormen die passen bij transities;
  3. Het bewustzijn van onderlinge verbondenheid groeit;
  4. Op alle transitielijnen worden inhoudelijke stappen gezet.

Download het trendrapport op de website van Duurzame Dinsdag.

Uitreiking duurzame lintjes en troonrede

Tijdens Duurzame Dinsdag zijn ook de Duurzame Lintjes uitgereikt aan mensen voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk initiatief. En, zoals elk jaar, vond de Duurzame Troonrede plaats. Dit jaar verzorgde het bedrijf Caring Farmers de Duurzame Troonrede 2023.
 

Uitreiking Duurzame Dinsdag Prijs

Van de 155 initiatieven waren 7 initiatieven genomineerd voor de Duurzame Dinsdag Prijs. Na de overhandiging van het koffertje presenteerden zij hun duurzame initiatief om de jury en het publiek te overtuigen van hun initiatief. Aan het einde van de dag volgde de prijsuitreiking.

Meer weten over Duurzame Dinsdag 2023? Kijk op de website van Duurzame Dinsdag.