KoffiebekerPact ontwikkelt meest duurzame herbruikbare koffiebeker

Per 1 januari 2024 komt er een verbod op wegwerp koffiebekers voor eenmalig gebruik. Het KoffiebekerPact is daarom bezig om de meest duurzame en herbruikbare koffiebeker te ontwikkelen als alternatief voor de bekende wegwerp beker. Uit onderzoek naar verschillende geschikte materialen blijkt dat de lichte koffiebeker van Polypropyleen (PP) het meest duurzaam is en de minste impact op het milieu heeft.

Koffiebeker

Onderzoek naar duurzaamste koffiebeker

In het KoffiebekerPact zijn in totaal 67 partijen aangesloten om de duurzaamste koffiebeker te realiseren: van producent tot leverancier en van gebruiker tot verwerker. Belanghebbenden hebben zich bij het pact aangesloten met het oog op het verbod van de wegwerp koffiebeker in 2024.

Voor het onderzoek werkte het KoffiebekerPact samen met het Versnellingshuis Nederland Circulair! 

In totaal zijn er 7 verschillende materialen onderzocht. De belangrijkste conclusies zijn:

  • De lichte beker van het materiaal Polypropyleen (PP) heeft in de productiefase de laagste impact. Keramiek en Roestvrij Staal (RVS) hebben de hoogste milieu-impact.
  • Er is een groot draagvlak onder de gebruikers voor de invoering van herbruikbare bekers (89% respondenten staat er neutraal of positief tegen over).
  • Het afwassen van herbruikbare bekers heeft ook invloed op de totale milieu-impact. Beperk deze impact door de frequentie van het afwassen zo laag mogelijk te houden en groene stroom te gebruiken.
  • Herbruikbare bekers zijn op jaarbasis goedkoper dan eenmalige bekers.
  •  Lichte PP bekers hebben een laag drinkgemak en een lage return rate.
  • Bij verwerking zijn nog geen monostromen of een retourproces ingericht. Bekers komen nu nog in het restafval en wordt verbrand.

De nieuwe Polypropyleen koffiebeker

Het KoffiebekerPact concludeerde dat de beker gemaakt van Polypropyleen de laagste milieu-impact heeft van alle onderzochte materialen. Hierbij komt de lichte variant zonder toevoegingen als beste naar voren.

Nemen we de return rate mee in de analyse, dan komt de PP beker zwaar als beste naar voren. De verwachting is dat deze beker sneller wordt geretourneerd, dan een PP beker licht. Een lagere return rate komt bijvoorbeeld doordat bekers sneller kapotgaan, of dat consumenten geneigd zijn de bekers in de afvalbak te gooien. Door de lage return rate verwacht het KoffiebekerPact bij PP licht 35% extra bekers nodig te hebben dan bij PP zwaar en dit heeft een grotere impact op het milieu. 

Als een goede nummer twee komt een koffiebeker van glas uit het onderzoek naar voren. Een glazen koffiebeker heeft een hoog drinkgemak en zou ook een goed alternatief kunnen zijn.

Waarom is het nodig?

In Nederland komt er steeds meer regelgeving rondom single use plastics (SUP), ofwel wegwerp plastics. Ook in de Europese Unie geldt al een verbod op verschillende wegwerp plastic producten, zoals plastic bestek, rietjes en roerstaafjes. De SUP-regelgeving is bedoeld om alle werpwerp plastics uit te bannen en hergebruik te stimuleren. Sinds 1 juli betalen klanten bijvoorbeeld al extra als ze geen eigen beker meenemen voor koffie voor onderweg, en toch kiezen voor een eenmalige wegwerp koffiebeker.

Vanaf 1 januari 2024 komt er een volledig verbod op eenmalige koffiebekers. Vaak bestaat deze beker uit papier met een plastic coating. Gemiddeld wordt er in Nederland jaarlijks 3,5 miljard van dit soort koffiebekers weggegooid.

Transitie naar circulaire economie

De SUP-regelgeving draagt bij aan de transitie naar de circulaire economie. De vraag naar grondstoffen om wegwerp plastics te produceren neemt steeds verder af. Ook vermindert de hoeveelheid afval aanzienlijk, en zorgt de SUP voor minder zwerfafval op straat en in de natuur.

Meer weten?

Wil je meer informatie over het rapport van het KoffiebekerPact? Lees het volledige nieuwsbericht over het KoffiebekerPact op de website van het Versnellingshuis Nederland Circulair!