Vanaf 1 juli extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Vanaf 1 juli wordt de Single Used Plastics regelgeving uitgebreid. Ondernemers mogen wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic niet meer gratis aanbieden. Klanten gaan extra betalen als zij deze producten toch willen gebruiken in plaats van een duurzaam alternatief.

Koffiebeker

Het doel van de Single Used Plastics regelgeving is om wegwerpplastic te verminderen en meer plastic in te zamelen en te recyclen. Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts 1 keer zijn gebruikt. Dit betekent onnodig veel afval dat vaak op straat en in de bosjes belandt.

In de Europese Unie geldt al een verbod op verschillende wegwerpplastic producten, zoals plastic bestek, rietjes en roerstaafjes.

Van wegwerp naar hergebruik

Vanaf 1 juli geldt dat dus ook voor wegwerkbekers en -bakjes met plastic. Van wegwerp naar hergebruik is de insteek. Het gaat bijvoorbeeld om bekers voor koffie op het station, een bakje friet bij de snackbar, een maaltijdsalade in plasticverpakking bij de supermarkt of een broodje in plastic bij het tankstation. Hoewel de bekers voor koffie voor onderweg van papier lijken te zijn, bevatten de meeste bekers een plastic laagje om het waterdicht te maken. Dat geldt ook voor veel papieren bakjes. Een plastic laagje mag niet meer.

Duurzaam herbruikbaar alternatief

Naast het verbod op wegwerpbekers en -bakjes met plastic zijn ondernemers verplicht om een duurzaam, herbruikbaar alternatief aan te bieden. Dat kan op 2 manieren:

  • Klanten nemen een eigen beker of bakje mee die de ondernemer vult;
  • De ondernemer biedt bekers of bakjes aan die klanten weer terug moeten brengen. Zij betalen daarvoor een borg. Dit bedrag staat apart op de kassabon vermeld en krijgen zij weer terug als de beker of het bakje wordt ingeleverd.

Kiezen klanten er toch voor om niet van een duurzaam alternatief gebruik te maken? Dan berekent de ondernemer dit door en moeten klanten hiervoor extra betalen.

Wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat is blij met de maatregel: 

“We willen de wereld netjes achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen. Deze nieuwe regels gaan daarbij helpen, want het gaat enorm veel afval én zwerfafval schelen. We gebruiken namelijk veel te veel wegwerpverpakkingen. En dat kan echt anders. We zetten daarom in op hergebruik. Iedereen kan een steentje bijdragen door een eigen beker of bakje mee te nemen of door te kiezen voor een beker of bakje waar borg op zit en dat weer in te leveren. Laten we er samen voor zorgen dat hergebruik de standaard wordt.”

Meer weten

Meer weten? Lees verder over de regels voor wegwerpplastic op Rijksoverheid.nl