Vanaf 1 juli textielproducenten verantwoordelijk voor recyclen en hergebruiken textiel

De textielsector gaat verduurzamen. Vanaf 1 juli zijn producenten verantwoordelijk voor een passend innamesysteem, voor het recyclen en hergebruiken van kleding en huishoudtextiel, en voor het financieren van het gehele systeem. Dit staat in de nieuwe UPV Maatregel Textiel die 1 juli 2023 van kracht gaat.

Sorteren van gebruikte kleding
Beeld: ©Rijksoverheid

Waarom is het nodig?

De textielsector is een van de meest vervuilende sectoren van de Nederlandse economie. Producenten van textiel gebruiken veel grondstoffen om kleding te produceren, terwijl dat ook goed anders kan. Ook is het vernietigen van nieuwe onverkochte kleding voor deze sector gebruikelijk. Dit mag niet meer. Voortaan moet textiel worden gerecycled of hergebruikt.

De nieuwe UPV maatregel voor textiel is belangrijk om zuiniger met grondstoffen om te gaan en om minder spullen weg te gooien. Dit vermindert de hoeveelheid afval en de vraag naar nieuwe grondstoffen. UPV staat voor ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’.

Producenten en internationale partijen verantwoordelijk

De UPV maakt producenten en internationale partijen van textiel verantwoordelijk voor de producten die zijn op de markt willen brengen. Het gaat om:

  • Producenten die beroepsmatig een textielproduct voor het eerst op de Nederlandse markt aanbieden. Zij verkopen dit dus aan iemand (een persoon of een ander bedrijf). Onder producent wordt ook importeur verstaan.
  • Internationale partijen/producenten die beroepsmatig een textielproduct voor het eerst op de Nederlandse markt aanbieden.

De textiel die onder de UPV vallen zijn consumentenkleding, bedrijfskleding en bed, tafel- en huishoudlinnen. De UPV geldt niet voor partijen die tweedehands kleding verkopen.

In 2025 textiel voor 50% gerecycled of hergebruikt

Met de nieuwe maatregel moet in 2025 de in handel gebrachte hoeveelheid textiel van 2024 voor minstens 50% zijn gerecycled en/of voorbereid voor hergebruik.

Voor 2030 geldt de doelstelling dat alle in handel gebrachte hoeveelheid textiel van 2029 voor minstens 75% moet zijn gerecycled en/of voorbereid voor hergebruikt.

Wat moeten textielproducenten doen?

Textielproducenten zijn verplicht zich eenmalig bij Rijkswaterstaat te melden binnen 6 weken na inwerkingintreding van de UPV. Hierbij geven zij door:

  • hoeveel kilogram textiel is verkocht;
  • omschrijving innamesysteem;
  • omschrijving voldoen aan doelstellingen;
  • financieel overzicht.

Daarnaast moeten textielproducenten jaarlijks rapporteren bij Rijkswaterstaat. Vanaf 2024 over de hoeveelheid verkocht textiel. Vanaf 2026 rapporteren zij ook over het voldoen aan de doelstellingen.

Meer informatie

Bekijk de infographic UPV Textiel op de website van Rijksoverheid.nl voor meer uitleg over dit onderwerp.

Producenten, importeurs, fabrikanten of buitenlandse aanbieders van kleding en/of huishoudtextiel kunnen voor uitgebreide informatie over de UPV Textiel terecht op de website van Afval Circulair.