Wetsvoorstel voor duurzaam ontwerpen van producten moet leiden tot minder grondstoffenverbruik

Deze week zijn de Europese ministers tot een akkoord gekomen over hun inzet voor het Ecodesign-wetsvoorstel. In dit wetsvoorstel staan nieuwe regels voor het duurzaam ontwerpen van producten. Hierbij moeten producenten van producten bij het ontwerpen al rekening houden met de hele levenscyclus: van grondstoffenwinning tot het einde van de levensduur van het product. Concreet betekent dit dat nieuwe producten voortaan makkelijker zijn te repareren, te hergebruiken en te recyclen.

EU vlaggen
Beeld: ©Bas Kijzers

Zuiniger met grondstoffen

De nieuwe regels zijn enorm belangrijk om zuiniger met grondstoffen om te gaan en om minder spullen weg te gooien. Dit vermindert de hoeveelheid afval en de vraag naar nieuwe grondstoffen.

Ontwerpeisen per productgroep

De nieuwe regels uit het wetsvoorstel vormen het kader waarbinnen nog ontwerpeisen per productgroep komen. Welke productgroepen dat zijn, staat nog niet vast. Wel wordt de textielsector als eerste productgroep genoemd om te verduurzamen.

Nu werkt de textielsector nog erg vervuilend omdat er veel grondstoffen gebruikt worden om kleding te produceren, terwijl dat ook goed anders kan. Ook is het vernietigen van nieuwe onverkochte kleding voor deze sector gebruikelijk. De ministers willen dat daar een verbod op komt.

Heijnen: "veel impact op Europese grondstoffengebruik"

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) is blij met deze stap:

“Hoe fijn is het als spullen langer meegaan en ze niet na een keer gebruiken al de prullenbak in gaan. Door in de ontwerpfase al goed na te denken over duurzaamheid, gaan producten langer mee en zijn er minder grondstoffen nodig voor de productie. Dat scheelt mensen geld en is ook nog eens goed voor het milieu. Ik ben er trots op dat dit voorstel, waarvoor Nederland hard heeft gelobbyd, er nu ligt. 

Dit gaat veel impact hebben op het Europese grondstoffengebruik en dit is echt een mijlpaal in de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. In een circulaire economie blijven we grondstoffen hergebruiken en werken we toe naar een samenleving waarin nauwelijks afval ontstaat. En dat is nodig. Als we op de huidige voet doorgaan met ons gebruik van grondstoffen, hebben we straks drie aardbollen nodig, en we hebben er maar een.”

Nog niet definitief

Het akkoord op het wetsvoorstel is een belangrijke stap, maar dat betekent niet dat het definitief is. Eerst volgen er nog onderhandelingen tussen het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. Deze onderhandelingen zijn waarschijnlijk aan het eind van het jaar of begin 2024 afgerond.