Statiegeld op blikjes is belangrijke stap richting circulaire economie

Per 1 april 2023 wordt in Nederland statiegeld op blikjes ingevoerd. Met de invoering van statiegeld op blikjes is een volgende belangrijke stap gezet richting een circulaire economie. Het ophalen en recyclen van de ingeleverde blikjes zorgt namelijk voor minder zwerfafval en de grondstoffen worden opnieuw gebruikt.

Blikje met statiegeld

15 cent statiegeld per blikje

De nieuwe statiegeldregeling geldt voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Voor deze blikjes betalen consumenten vanaf 1 april 15 cent statiegeld per blikje. Als ze het blikje bij de supermarkt of een ander inzamelpunt inleveren, krijgen ze dit bedrag weer terug. De inzameling van blikjes gaat op dezelfde manier verlopen als die van plastic flessen.

Inmiddels staan de eerste blikjes met statiegeld al in de schappen en vervangen gaandeweg de oude blikjes. Recyclebare blikjes hebben een andere streepjescode en zijn duidelijk te herkennen aan een statiegeldlogo.

Milieuvoordelen

Door het statiegeldsysteem komen er minder blikjes in het milieu terecht. Op dit moment belanden veel blikjes op straat. Milieu Centraal schat dat er in Nederland in 2021 ongeveer 150 miljoen blikjes in het milieu terecht kwamen. Naar verwachting gaat de introductie van statiegeld dit met 70% tot 90% reduceren. Zo’n grote gedragsverandering vraagt natuurlijk wel om wat tijd. Toch is sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes het aantal plastic flessen in het zwerfafval al met meer dan 50% afgenomen.

Een ander milieuvoordeel is dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn om nieuwe blikjes te produceren.

Transitie vraagt om meer maatregelen

Voor de circulaire economie zijn de milieuvoordelen van de statiegeldregeling belangrijk, omdat er wordt gestreefd naar een samenleving met zo min mogelijk afval en waarin grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Voor de transitie is echter meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van verpakkingen en het hergebruik van materialen zoveel mogelijk stimuleren.

Op deze manier kan de circulaire economie in Nederland verder groeien tot een sterke en duurzame economie.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen: “Ik ben heel blij dat het nu eindelijk zo ver is. Ik verwacht dat er door statiegeld veel minder blikjes in het zwerfafval terecht komen en dat is goed nieuws voor onze leefomgeving en het milieu. Daarnaast kunnen alle blikjes die worden ingeleverd, opnieuw worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Het is dus ook weer een mooie stap richting de circulaire economie!

Nederland sluit zich met statiegeld op blikjes aan bij onder andere Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken.